Polymethylmethacrylaat (PMMA)

De meest voorkomende vorm van de polyacrylaten is het hoogmoleculaire poly- methyl meth acrylaat (PMMA) in de vorm van gegoten platen. De andere vorm is het thermoplastische PMMA en de daarvan afgeleide co-polymeren. Het is prachtig transparant materiaal met uitzonderlijke buitenduurzaamheid kwaliteiten. Van alle thermoplastische kunststoffen bezit PMMA de grootste oppervlaktehardheid en is daardoor zeer krasvast. Daarom wordt het veel toegepast in de automobielbouw, in huishoudelijke apparatuur en in de elektro-industrie. PMMA mag gebruikt worden in contact met levensmiddelen. PMMA is gevoelig voor de inwerking van weekmakers en olie uit zacht-pvc of sommige rubbersoorten. Bij het toepassen van afdichtingen moet men hierop letten. Voor deze specifieke toepassingen zijn er weekmakervrije flexibele kunststoffen ontwikkeld.

Toepassingen

Toepassingen

  PMMA profielen worden veelvuldig toegepast in:
 • Verlichtingsindustrie
 • Reclame/Display industrie
 • Automobiel
 • Winkelinrichting.

Kenmerken

Kenmerken in het kort

 • Max. gebruikstemperatuur ca. 85° C
 • Redelijke tot goede slagsterkte
 • Brandbaar
 • Zeer goed weersbestendig
 • Redelijk hoge E-modulus
 • Zeer transparant
 • Goed te co-extruderen.

Eigenschappen

Materiaaleigenschappen

De maximum gebruikstemperatuur loopt al naar gelang het type van 65 tot 95 °C. Het is goed bestand tegen temperatuurwisselingen, ook bij lage temperaturen. Lijmen van PMMA is mogelijk met speciaal hiervoor ontwikkelde lijmen. Voorwaarde hierbij is dat het profiel spanningsvrij is. Dit kan o.a. bereikt worden door het profiel vóór het verlijmen een warmtebehandeling te geven (enkele uren tussen de  60 - 90 °C). Lassen kan gebeuren met warme lucht, ultrasoon of hoogfrequente technieken. De slagvaste types lassen is moeilijker.

Kleuren

Doordat PMMA glashelder is, kan het transparant ingekleurd worden en zijn mooie briljante kleuren mogelijk met een hoge oppervlakteglans. Tevens kan een goede kleurechtheid worden gewaarborgd.

Brandveiligheid

Brandbaarheid

PMMA is brandbaar en brandt geheel weg zonder te druipen.

Lakken

Vanwege de uitstekende doorzichtigheid, het briljante oppervlak en de niet te overtreffen bestendigheid tegen licht- en weersinvloeden wordt PMMA niet veel gelakt. Bij het lakken moet gelet worden op de bijzonder sterke gevoeligheid voor oplosmiddelen. Hiermee moet rekening worden gehouden door toepassing van thermoplastische acryllaksoorten.

Chemische bestendigheid

Acrylaat is goed bestand tegen logen en zuren, vetten en alcoholen. Het is ook bestand tegen alifatische koolwaterstoffen. Het is niet bestand tegen gechloreerde koolwaterstoffen en benzine.

Verbinden met andere materialen

PMMA is uitstekend geschikt om te verbinden met andere thermoplasten. Men kan hierbij denken aan co-, tri- en quad-extrusie. Naast het verbinden met natuurlijk PMMA (bijv. een andere kleurstelling) is PMMA ook goed te verbinden met Hard PVC, ABS, ASA, TPU.

Neem direct contact op
CF kunststofprofielen
Doorbraakweg 45
7783 DC Gramsbergen
+31 (0)524 - 56 17 08
[email protected]
Goederen ontvangen en uitgeven:
Maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 16.00 uur

Volg ons via:
CF kunststofprofielen LinkedIn CF kunststofprofielen Youtube CF kunststofprofielen Facebook