ASA Profielen
Arylonitril-Styreen-Acrylester oftewel ASA is een hard en slagvast materiaal. ASA kan op verschillende manieren verwerkt worden. Zo worden de processen extruderen en spuitgieten vaak toegepast. De chemische resistentie is te vergelijken met die van polystyreen. ASA kan goed verlijmd en gelast worden. Laatstgenoemde middels spiegellassen of ultrasoon lassen.
Toepassingen
ASA profielen worden veelvuldig toegepast in:
- Kassenbouw
- Bouw
- Zonnepanelen
- Ventilatiesystemen
- Tuinmeubelen
- Reclameborden
Kenmerken in het kort
- Max. gebruikstemperatuur ca. 85- 105° C
- Goede tot zeer goede slagsterkte
- Goed weersbestendig
- Zelfdovend in te stellen
- Redelijk hoge E-modulus
- Goed te co-extruderen
Materiaaleigenschappen
Arylonitril-Styreen-Acrylester oftewel ASA is een hard en slagvast materiaal, met het grote voordeel dat het hittebestendig is. ASA kan op verschillende manieren verwerkt worden. Zo worden de processen extruderen en spuitgieten vaak toegepast. De chemische resistentie is te vergelijken met die van polystyreen. ASA kan goed verlijmd en gelast worden. Laatstgenoemde middels spiegellassen of ultrasoon lassen.
Kleuren
ASA heeft een heldere briljante kleur. Het grote voordeel van ASA ten opzichte van ABS is dat door het weglaten van de butadieen de weersbestendigheid is toegenomen. Hierdoor is het materiaal uitstekend geschikt om buiten toe te passen.
Brandveiligheid
ASA is een brandbaar materiaal. Het materiaal brandt met roetende vlam zonder druipen.
Lakken
ASA is te lakken, echter dient men hiervoor een hechtprimer toe te passen. In het algemeen past men acryl laksoorten toe. ASAS is echter zeer gevoelig voor oplosmiddelen. Deze kunnen de slagsterkte namelijk gemakkelijk zeer nadelig beïnvloeden. Er dienen zorgvuldig geselecteerde oplosmiddelen gebruikt te worden. In feite kan alleen een goede proef uitsluitsel bieden over de toepassing.
Lassen
ASA is geschikt om te lassen. De beste methode om dit te doen is door middel van warmte of ultrasoon. Hoogfrequent lassen is met dit materiaal niet mogelijk. Dit vanwege de geringe diëlektrische verliesfactor.
Chemische bestendigheid
ASA is goed bestand tegen verdunde zuren, logen, benzine, vetten, minerale oliën en ook tegen water. Het is echter niet bestand tegen geconcentreerde, minerale zuren en tegen oplosmiddelen.
Verbinden met andere materialen
Wanneer u ASA wilt verbinden met andere thermoplasten is dit goed mogelijk. Dit is bijvoorbeeld mogelijk door middel van co-, tri- en quad-extrusie. U kunt ASA naast het verbinden met natuurlijk ASA (bijv. een andere kleurstelling) ook verbinden met andere materialen. Zo kunt u denken aan Thermoplastisch rubber (SBS, SEBS en TPU), maar ook met Hard PVC en PMMA.