ASA profielen

Arylonitril-Styreen-Acrylester oftewel ASA is een hard en slagvast materiaal. ASA kan op verschillende manieren verwerkt worden. Zo worden de processen extruderen en spuitgieten vaak toegepast. De chemische resistentie is te vergelijken met die van polystyreen. ASA kan goed verlijmd en gelast worden. Laatstgenoemde middels spiegellassen of ultrasoon lassen.

Toepassingen

Toepassingen

  ASA profielen worden veelvuldig toegepast in:
 • Kassenbouw
 • Bouw
 • Zonnepanelen
 • Ventilatiesystemen
 • Tuinmeubelen
 • Reclameborden.

Kenmerken

Kenmerken in het kort

 • Max. gebruikstemperatuur ca. 85- 105° C
 • Goede tot zeer goede slagsterkte
 • Goed weersbestendig
 • Zelfdovend in te stellen
 • Redelijk hoge E-modulus
 • Goed te co-extruderen

Eigenschappen

Materiaaleigenschappen

Arylonitril-Styreen-Acrylester oftewel ASA is een hard en slagvast materiaal, met het grote voordeel dat het hittebestendig is. ASA kan op verschillende manieren verwerkt worden. Zo worden de processen extruderen en spuitgieten vaak toegepast. De chemische resistentie is te vergelijken met die van polystyreen. ASA kan goed verlijmd en gelast worden. Laatstgenoemde middels spiegellassen of ultrasoon lassen.

Kleuren

Kleuren

ASA heeft een heldere briljante kleur. Het grote voordeel van ASA ten opzichte van ABS is dat door het weglaten van de butadieen de weersbestendigheid is toegenomen. Hierdoor is het materiaal uitstekend geschikt om buiten toe te passen.

Brandveiligheid

Brandveiligheid

ASA is een brandbaar materiaal. Het materiaal brandt met roetende vlam zonder druipen.

Lakken

ASA is te lakken, echter dient men hiervoor een hechtprimer toe te passen. In het algemeen past men acryl laksoorten toe. ASAS is echter zeer gevoelig voor oplosmiddelen. Deze kunnen de slagsterkte namelijk gemakkelijk zeer nadelig beïnvloeden. Er dienen zorgvuldig geselecteerde oplosmiddelen gebruikt te worden. In feite kan alleen een goede proef uitsluitsel bieden over de toepassing.

Verbinden met andere materialen

Lassen

ASA is geschikt om te lassen. De beste methode om dit te doen is door middel van warmte of ultrasoon. Hoogfrequent lassen is met dit materiaal niet mogelijk. Dit vanwege de geringe diëlektrische verliesfactor.

Chemische bestendigheid

ASA is goed bestand tegen verdunde zuren, logen, benzine, vetten, minerale oliën en ook tegen water. Het is echter niet bestand tegen geconcentreerde, minerale zuren en tegen oplosmiddelen.

Verbinden met andere materialen

Wanneer u ASA wilt verbinden met andere thermoplasten is dit goed mogelijk. Dit is bijvoorbeeld mogelijk door middel van co-, tri- en quad-extrusie. U kunt ASA naast het verbinden met natuurlijk ASA (bijv. een andere kleurstelling) ook verbinden met andere materialen. Zo kunt u denken aan Thermoplastisch rubber (SBS, SEBS en TPU), maar ook met Hard PVC en PMMA.

Neem direct contact op
CF kunststofprofielen
Doorbraakweg 45
7783 DC Gramsbergen
+31 (0)524 - 56 17 08
[email protected]
Goederen ontvangen en uitgeven:
Maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 16.00 uur

Volg ons via:
CF kunststofprofielen LinkedIn CF kunststofprofielen Youtube CF kunststofprofielen Facebook