ABS profielen

De eerste ABS profielen waren mechanische mengsels van Acrylonitril, Butadieen en Styreen. Later werden in het polymerisatieproces de componenten gemengd. Dit proces gaf de stimulans om ABS verder te ontwikkelen. De ABS polymeren nemen een duidelijke plaats in tussen de goedkopere kunststoffen en de duurdere speciale kunststoffen. Vooral in de vervaardiging van huishoudelijke apparatuur, computers en in de automobielsector neemt ABS een belangrijke plaats in, mede door de hoge temperatuurbestendigheid (tot 100º C). Door zijn hoge slagvastheid bij lage temperaturen ( tot -40º C) zijn er met ABS veel toepassingen mogelijk. Koffers, sportartikelen, veiligheidshelmen en speelgoed worden veelal van ABS gemaakt.

Toepassingen

Toepassingen

  ABS profielen worden veelvuldig toegepast in:
 • Filtersystemen
 • Automobielindustrie
 • Koel- en vrieskasten
 • Ventilatiesystemen

Kenmerken

Kenmerken in het kort

 • Max. gebruikstemperatuur ca. 85- 105° C
 • Goede tot zeer goede slagsterkte
 • Zelfdovend in te stellen
 • Redelijk hoge E-modulus
 • Goed te co-extruderen

Eigenschappen

Materiaaleigenschappen

ABS is hard, slagvast en bestand tegen hoge temperaturen. Het kan goed worden verwerkt door de processen extruderen en spuitgieten. De chemische resistentie is bijna gelijk aan die van polystyreen. Alle styreensoorten en dus ook ABS laten zich goed verlijmen. Lassen kan als spiegellas of ultrasoon worden uitgevoerd.

Kleuren

Kleuren

ABS is bekend om zijn mooie harde oppervlak en heldere briljante kleuren. De weersbestendigheid is zonder toevoegingen van antioxidanten niet groot. Men kan dan beter ASA types gebruiken.

Brandveiligheid

Brandveiligheid

Zonder toevoegingen zijn ABS profielen brandbaar en branden met roetende vlam zonder te druipen.

Lakken

ABS is een kunststof die vanwege zijn hoge gehalte aan butadieen slecht bestand is tegen weersinvloeden. Door een beschermende laklaag aan te brengen kan men de lichtechtheid verbeteren. In het algemeen past men acryl laksoorten toe. ABS is echter zeer gevoelig voor oplosmiddelen. Deze kunnen de slagsterkte namelijk heel gemakkelijk zeer nadelig beïnvloeden. Er moeten dan ook zorgvuldig geselecteerde oplosmiddelen gebruikt worden. In feite kan alleen een proef uitsluitsel geven over de toepassing.

Lassen

ABS kan men het beste lassen met warmte of ultrasoon. Door de geringe diëlektrische verliesfactor is hoogfrequent lassen niet mogelijk.

Chemische bestendigheid

ABS is niet goed bestand tegen oplosmiddelen en geconcentreerde minerale zuren. Het is wel bestand tegen water, verdunde zuren en logen, zoutoplossingen, benzine, minerale oliën en tegen vetten.

Verbinden met andere materialen

ABS is uitstekend geschikt om te verbinden met andere thermoplasten. Men kan hierbij denken aan co-, tri- en quad-extrusie. Naast het verbinden met natuurlijk ABS (bijv. een andere kleurstelling) is ABS ook goed te verbinden met Hard PVC, PMMA, Thermoplastisch rubber(SBS, SEBS en TPU).

Neem direct contact op
CF kunststofprofielen
Doorbraakweg 45
7783 DC Gramsbergen
+31 (0)524 - 56 17 08
[email protected]
Goederen ontvangen en uitgeven:
Maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 16.00 uur

Volg ons via:
CF kunststofprofielen LinkedIn CF kunststofprofielen Youtube CF kunststofprofielen Facebook