Thermoplastisch Elastomeer

De groep Thermoplastisch Elastomeer bestaat uit Zacht PVC, Thermoplastisch rubber(TPR) en Thermoplastisch Polyurethaan(TPU). Het materiaal Zacht PVC hebben wij separaat op de site vermeld, omdat dit een vanuit het verleden een gangbaar materiaal is. De TPR’s en TPU’s zijn later ontstaan om een technische oplossing te bieden voor marktsegmenten of geografische gebieden waar het toepassen van Zacht PVC niet geschikt is.

Thermoplastisch Rubber (TPR)

Er zijn 2 soorten TPR’s, namelijk mengels op basis van pp/epdm of ethyleenvinylacetaat/vinylideenchloride.

Beide types hebben in het gebied van de thermoplasten goede rubberachtige eigenschappen. Deze materialen zijn geschikt om te co-extruderen aan andere thermoplasten. Hierdoor ontstaan er veel mogelijkheden om tot een geschikte technische oplossing te komen bij het ontwikkelen van kunststofprofielen voor verschillende marktsegmenten.

De thermoplastische rubbers zijn materialen die men bij kamertemperatuur uit kan rekken tot twee maal de oorspronkelijke lengte. Na het loslaten komt het materiaal direct weer tot ongeveer de oorspronkelijke lengte terug. Hierin verschilt het met gewone weekgemaakte thermoplasten. Dit rubbergedrag maakt de materialen uitermate geschikt voor dichtingen. De materialen zijn redelijk goed bestand tegen olie en hebben uitstekende eigenschappen die beschermen tegen weersinvloeden. Ze zijn verkrijgbaar in diverse hardheden. De TPR’s zijn goed bestand tegen het optreden van breuk door “vermoeidheid”.

Wanneer een kunststof een thermoplastische rubber wordt genoemd hangt af van de rubberachtige eigenschappen van het type kunststof. Het is niet duidelijk waar de scheiding precies getrokken moet worden. Typerend is dat alle types in het temperatuurgebied van de thermoplasten goede tot redelijk goede rubberachtige eigenschappen bezitten. Het toevoegen van weekmakers kan dit effect verhogen. Een voordeel van de thermoplastische rubbers is, dat ze zich laten co-extruderen met andere thermoplasten.

Wij kennen hierbij verschillende mengsels (compounds):

pp/epdm mengsels
Voor dichtingsprofielen en voor hechting aan polypropyleen delen.

ethyleenvinylacetaat/vinylideenchloride mengsels
Voor co-extrusie met hard pvc in hoogwaardige toepassingen. Niet geschikt voor contact met acrylaat en polycarbonaat.

pvc co-polymeer mengsels
Voor co-extrusie met hard-pvc en als weekmakervrije toepassing in contact met acrylaat en polycarbonaat plaat.

SBS en SEBS mengsels
In zelfstandige rubberachtige profielen en als co-extrusie met  ABS en SBS.

Toepassingen

Toepassingen

    TPR profielen worden veelvuldig toegepast in:
  • Bouwafdichtingen

Kenmerken

Kenmerken in het kort

  • Max. gebruikstemperatuur ca. 100° C
  • Zeer goede treksterkte
  • Brandbaar
  • Lasbaar
  • Goed weersbestendig
  • Goede compressie-set
  • Goed te co-extruderen

Eigenschappen

Materiaaleigenschappen

Het bijzondere van de Thermoplastische rubbers is dat een deel van de eigenschappen van de rubbers gecombineerd worden met de verwerkingseigenschappen van de thermoplasten. De elastische eigenschappen worden bij deze groep kunststoffen bereikt door chemische of fysische binding van moleculen, alsof de kunststof gedeeltelijk gevulkaniseerd is. Daardoor is er een overgangsbereik van stijve kunststoffen naar de elastisch gemaakte thermoplasten tot aan volledig gevulkaniseerde rubbers.

Dit rubbergedrag maakt de materialen uitermate geschikt voor dichtingen. De materialen zijn redelijk goed bestand tegen olie en hebben uitstekende eigenschappen die beschermen tegen weersinvloeden. Ze zijn verkrijgbaar in diverse hardheden. De TPR’s zijn uitstekend bestand tegen het optreden van breuk door “vermoeidheid”.

Kleuren

Kleuren

Net als de meeste rubbers worden ook deze materialen in zwart geleverd. De basiskleur is echter licht beige. Door middel van het toevoegen masterbatches is het mogelijk bepaalde kleuren in te stellen.

Transparant

TPR’s zijn niet in transparante uitvoeringen te verkrijgen. Meestal wordt dan gekozen voor TPU.

Brandbaarheid

TPR’s zijn brandbaar. De mate van zelfdovendheid/niet brandbaarheid kan worden ingesteld.

Lakken

In het algemeen zullen dichtingen uit TPR niet worden gelakt. Bij het lakken dient te allen tijde een voorbehandeling in acht te worden genomen.

Lassen

Het lassen van TPR's is in het algemeen mogelijk door gebruikmaking van de spiegellas- techniek.

Hierin ligt het grote onderscheid met de gevulkaniseerde rubbers.

Chemische bestendigheid

Bij toenemende hardheid zijn de producten beter bestand tegen olie en benzine. De materialen zijn bestand tegen waterige oplossingen van zuren, zouten en basen, het is ook bestand tegen chemicaliën zoals etylalcohol en etylacetaat.

De materialen zijn niet bestand tegen aromatische verbindingen en gehalogeneerde koolwaterstoffen.

Verbinden met andere materialen

TPR’s zijn uitstekend geschikt om te verbinden met andere thermoplasten. Men kan hierbij denken aan co-, tri- en quad-extrusie. Naast het verbinden met natuurlijk TPR (bijv. een andere kleurstelling) is TPR goed te verbinden met: SEBS en SBS compounds: PS, ABS ASA, LDPE, HDPE, HMPE en PP. Bepaalde types met TPO en TPV compounds. TPO en TPV compounds: LDPE, HDPE, HMPE, PP. Bepaalde types met SEBS en SBS compounds.

Neem direct contact op
CF kunststofprofielen
Doorbraakweg 45
7783 DC Gramsbergen
+31 (0)524 - 56 17 08
[email protected]
Goederen ontvangen en uitgeven:
Maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 16.00 uur

Volg ons via:
CF kunststofprofielen LinkedIn CF kunststofprofielen Youtube CF kunststofprofielen Facebook