Polystyreen profielen

Polystyreen is de oudste kunststof en wordt heden ten dage nog steeds veel ingezet. Vooral in de meubelsector en in verpakkingen wordt het veel gebruikt. Polystyreen kan men altijd herkennen aan een "blikkerige" klank, wanneer men er tegenaan tikt. In zijn oorspronkelijke vorm is polystyreen transparant en niet slagvast. Ook is het slecht bestand tegen weersinvloeden. Daarom beperkt de toepassing zich ook tot binnenshuis. Polystyreen is goed te modificeren en slagvast te maken. Het verliest daarbij zijn transparantheid . Dit slagvast maken kan met diverse 'rubbercomponenten' gebeuren. De bekendste is butadieen. Er ontstaat dan het bekende slagvaste polystyreen. Tezamen met Acrylonitril en butadieen wordt het ABS gevormd. Zo zijn er nog meer combinaties mogelijk waarvan er enkele ook weerbestendig zijn, waardoor buitentoepassing mo- gelijk wordt. ( ASA). Polystyreen is een amorfe kunststof en is goed te extruderen en te spuitgieten is.

Toepassingen

Toepassingen

Polystyreen profielen worden veelvuldig toegepast in:

  • Meubelindustrie
  • Verpakkingsindustrie
  • Filtersystemen

Kenmerken

Kenmerken in het kort

  • Max. gebruikstemperatuur ca. 70° C
  • Goede tot zeer goede slagsterkte
  • Brandbaar, - Niet weersbestendig
  • Hoge E-moduul
  • Goed te co-extruderen.

Eigenschappen

Materiaaleigenschappen

De maximum gebruikstemperatuur ligt bij 70 graden voor Styreen tot boven 100 gra- den bij ABS. De lage temperatuurbestendigheid varieert met het gehalte en type elastomeer en kan gaan tot -40 graden. Polystyreen en de hiervan afgeleide types zijn niet smaak-beïnvloedend en toegestaan in contact met levensmiddelen. Vanwege de slechte bestendigheid tegen oplosmiddelen laat polystyreen zich heel gemakkelijk verlijmen. Spiegellassen en ultrasoon lassen is mogelijk. ABS en SAN laten zich ook hoogfrequent lassen. Van mono-styreen wordt gemaakt :

PS -transparant polystyreen
SB -slagvast polystyreen
SAN -Styreen Acrylo Nitril
ABS -Acrylonitril Butadieen Styreen
ASA -Acrylonitril Styreen Acrylester

PS: Normaal polystyreen is stijf, hard en bros. Het is glashelder en gevoelig voor kerf~ werking.
SB: Met butadieen slagvast gemaakt polystyreen dat vooral door zijn stijfheid en slagvastheid toepassing vindt. Door de butadieen component is SB niet geschikt voor buitentoepassing. Er is ook een transparante soort(Styrolux- K-Resin)
SAN: Helder bros materiaal met een hoge glans. Het is veel slagsterker dan standaard polystyreen. Het wordt veel gebruikt als afdekking voor audioapparatuur.
ABS: Met acrylonitril en butadieen gemodificeerd styreen. Het is een slagvaste kunststof, niet kerfgevoelig en het bezit een hoge oppervlakteglans. Het wordt veel toegepast in huishoudelijke apparatuur. .
ASA: De weerbestendige variant van het ABS. Ook bij lage temperaturen geschikt voor buitentoepassing.

Kleuren

Kleuren

Polystyreen kan goed ingekleurd worden tot heldere briljante kleuren. De glasheldere soorten kunnen transparant ingekleurd worden. Door het inkleuren kan geen buiten- duurzaamheid worden verkregen. Profielen uit styreen kunnen gemakkelijk worden overgeschilderd .

Brandveiligheid

Brandveiligheid

Styreen polymeren branden gemakkelijk met een sterk roetende vlam. Door van speciale toevoegingen gebruik te maken is het materiaal minder brandbaar te maken.

Transparant

Lakken

Polystyreen is een kunststof die vanwege zijn hoge gehalte aan butadieen slecht bestand is tegen weersinvloeden. Door een beschermende laklaag aan te brengen kan men de lichtechtheid goed verbeteren. In het algemeen past men acryllaksoorten toe. Polystyreen is echter zeer gevoelig voor oplosmiddelen. Deze kunnen de slagsterkte namelijk heel gemakkelijk zeer nadelig beïnvloeden. Er moeten dan ook zorgvuldig geselecteerde oplosmiddelen gebruikt worden. Het advies hierin is om dit in zijn toepassing te testen.

Glasgevuld

Lassen

Polystyreen kan men het beste lassen met warmte of ultrasoon. Door de geringe diëlektrische verliesfactor is hoogfrequent lassen niet mogelijk.

Lakken

Chemische bestendigheid

Polystyreen en de afgeleide polymeren zijn in het algemeen niet bestand tegen op- losmiddelen. Het is redelijk bestand tegen minerale zuren, logen en alcoholen. Bij niet-slagvast polystyreen ontstaat reeds aan de lucht milieuspanningsbrosheid.

Verbinden met andere materialen

Polystyreen is uitstekend geschikt om te verbinden met andere thermoplasten. Men kan hierbij denken aan co-, tri- en quad-extrusie. Naast het verbinden met natuurlijk Polystyreen (bijv. een andere kleurstelling) is Polystyreen ook goed te verbinden met Thermoplastisch rubber(SBS en SEBS).

Chemische bestendigheid

Verbinden met andere materialen

Neem direct contact op
CF kunststofprofielen
Doorbraakweg 45
7783 DC Gramsbergen
+31 (0)524 - 56 17 08
[email protected]
Goederen ontvangen en uitgeven:
Maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 16.00 uur

Volg ons via:
CF kunststofprofielen LinkedIn CF kunststofprofielen Youtube CF kunststofprofielen Facebook