• Matrijs
 • Technische profielen
 • Voorraad profielen
 • Outdoor profielen

Polyethyleen (PE) profielen

PE is een kunststof die meerdere verschijningsvormen kent. AI naar gelang de dichtheid van het materiaal heeft het verschillende eigenschappen. Met de dichtheid (en de kristalliniteit) van PE nemen ook de trek-en buigvastheid, de stijfheid en de hardheid toe. Omdat het materiaal gedeeltelijk kristallijn is, is HDPE moeilijker te extruderen dan LDPE. Lage dichtheid PE is soepel en kennen we van de verpakkingszakken; Hoge dichtheid PE is hard en stevig en kennen we van b.v. de bierkratten. PE profielen worden daar toegepast waar geen hoge eisen gesteld worden aan de buitenduurzaamheid, maar wel een goede chemicaliënbestendigheid gewenst is. Het materiaal wordt steeds meer gebruikt in de milieutechniek voor het afschermen van verontreinigde grond. Vanwege het relatief soepele karakter, vooral van de LDPE types, wordt het gebruikt waar soepelheid en lage glijweerstand wordt verlangd. Hoog- en middelhoog moleculair PE, het HM-HDPE (typegroep 500), wordt gebruikt waar men eisen stelt aan slijtvastheid, hoge temperatuur- en chemicaliën bestendigheid. CF kunststofprofielen extrudeert dit materiaal tot profielen voor de voedingsmiddelen industrie. Het ultra hoog moleculaire PE, het UHM-HDPE (typegroep 1000), moet door middel van ram-extrusie worden vervaardigd. Cf kunststofprofielen doet geen ram-extrusie. Door het a- polaire karakter van Polyethyleen hechten geen lijmen aan het oppervlak. Verbindingen kunnen slechts worden gemaakt door middel van hetelucht- of spiegel- lassen.

Afgeleide types

Door het tijdens het polymerisatieproces toevoegen van vinylacetaat kunnen de eigenschappen flexibeler worden ingesteld. De maximum gebruikstemperaturen zak- ken daarmee dienovereenkomstig en lopen dan tot ca 60 ° C. Voor buitentoepassingen is EVA in het algemeen niet zo geschikt. De chemische bestendigheid komt overeen met LDPE.

Materiaaleigenschappen PE profielen

PE is goed bestand tegen chemicaliën en mag in contact komen met levensmiddelen. PE heeft heel goede isolerende eigenschappen. Oe maximale gebruikstemperaturen van LDPE liggen bij 80 -95 graden en van HDPE bij 105 ° C. Ook tegen lage temperaturen (tot ongeveer -50 °) is PE goed bestand. Polyethyleen is reukloos, niet smaak-beïnvloedend en niet schadelijk voor de gezondheid. In verband met het contact met levensmiddelen is het een zeer geschikte grondstof . Profielen uit PE kunnen goed ingekleurd worden; ook hele felle kleuren zijn daarbij mogelijk. De kleurbestendigheid voor buitentoepassing hangt af van de eigenschappen van het gebruikte type PE en de kleurechtheid van de pigmenten. Materiaal dat met Carbon-black is ingekleurd is goed weerbestendig en dus geschikt voor buitentoepassing.

Brandveiligheid PE profielen

Geen van de polyolefinen (dus ook PE) is zelfdovend. PE brandt met een blauwe vlam, zonder gevaarlijke producten af te scheiden. Door toevoegingen is het mogelijk de brandbaarheid te beïnvloeden, maar dat heeft meestal weer een negatieve invloed op de mechanische eigenschappen.

Lakken PE profielen

Polyethyleen kan in het algemeen niet overgeschilderd worden.

Lassen PE profielen

Lassen van polyethyleen is heel goed mogelijk met de gebruikelijke processen. Van belang zijn de processen waarbij warmte wordt gebruikt. Door de geringe polariteit wil het niet goed lassen d.m.v. hoogfrequente technieken en ultrasoon.

Chemische bestendigheid

PE is in het algemeen goed bestand tegen chemicaliën. Bij sommige types geldt dat men voorzichtig moet zijn in een "waterig" milieu in combinatie met bepaalde chemicaliën. Er kunnen dan, wanneer het PE onderhevig is aan trek- of drukspanningen of als er inwendige spanningen in het profiel zitten, in het oppervlak kleine scheuren of barstjes ontstaan. Het profiel verliest hiermee zijn functie. Dit verschijnsel noemt men "milieuspanningsbrosheid". Verder geldt hoe hoger het molecuulgewicht, hoe beter de chemische bestendigheid.

Verbinden met andere materialen

PE is uitstekend geschikt om te verbinden met andere thermoplasten. Men kan hierbij denken aan co-, tri- en quad-extrusie. Naast het verbinden met natuurlijk PE(bijv. een andere kleurstelling) is PE ook goed te verbinden met PP en Thermoplastisch rubber(SBS, SEBS, TPO TPVTPR).

Kenmerken in het kort

 • Max. gebruikstemperatuur ca. 70 - 110° C
 • Goede tot zeer goede slagsterkte
 • Brandbaar
 • Goed chemicaliënbestendig
 • Lagere E-moduul
 • Goed te co-extruderen.

Toepassingen PE profielen

Polyethyleen profielen worden veelvuldig toegepast in:

 • Verpakkingsindustrie
 • Ventilatiesystemen
 • Transportsystemen
Neem direct contact op
CF kunststofprofielen
Doorbraakweg 45
7783 DC Gramsbergen
+31 (0)524 - 56 17 08
[email protected]

Volg ons via:
CF kunststofprofielen LinkedIn LinkedIn CF kunststofprofielen Xing Xing